Lovely Reader

Friday, May 28, 2010

Sambutan Hari Lahir Siri 1

Minggu lepas telah diadakan jamuan hari lahir tuk bebudak yg lahir bulan Januari hingga April..lambat sket sambut sebab aritu sibuk dengan sukan pastu pembantu plak gi KISSM..terkontang-kanting sorang2 so tarikh ditunda ke Isnin minggu lepas..suka betul bebudak sebab dpt makan kek "world cup" n yg boys dpt hadiah alatulis n pencilbox Ben10 n yg girls plak dpt Princess..

Sunday, May 16, 2010

Preschool Teachers


Preschool teachers
 *copied from www.dltk-kids.com

We soar when we see a child ‘get it’ for the very first time.
We worry while  we drive  home about that child that just seems lost.
Not much grosses us out.
We know when it’s been too quiet for too long and we  need to investigate.
We can pretend to be  interested in slimey things – from a safe  distance.
We can make almost anything sound like a fun and interesting choice.
We save bubble wands and the  lids to dried up markers.
We’ve perfected the  ‘i  don’t think so’ look and can guide childrens’ behavior often with  just a facial expression.
We get excited about little things.
We know that a bandaid does more than just cover a scrape or cut.
We save things that other  people consider  junk…  and when  we  see ‘junk’  we  wonder what can we can do or make with it.
We know the current  most popular children’s  television shows,  based merely on the shoes the kids are  wearing.  Who needs Nielson ratings?
We will pick  things out of the garbage for our school,  but not for ourselves.
We respond to things like:  “Miss Cathy!”  Being yelled enthusiastically (and with a degree of bewilderment) in the grocery store.
We  inwardly groan when a child comes in with an action figure, or with McDonalds because  they ‘didn’t have lunch yet’.
We are often heard to say the phrase: ‘use your words’ as a mantra.
We usually know when problems at home have started, even before a parent tells us.
We know how to make a bathroom accident seem like absolutely no big deal.
Some of us know we don’t look very graceful getting up from sitting on the floor anymore, but we know that that’s not what’s important.
We love velcro and we love the dollar store.
We instinctively know when a child is about to put a serving spoon in their mouth.
We usually have a tissue on hand.
We go home very tired at the end of the day, but usually happy.
As a group, we tend to have a genuine love for life and fun, and appreciate that quality in children.  We know that what we do is important.
 

Saturday, May 15, 2010

Selamat Hari Guru..



Selamat Hari Guru kepada semua warga pendidik yang sentiasa berusaha untuk memajukan anak bangsa mencapai kejayaan didunia dan akhirat..kepada guru2 yang pernah mengajar sy, ucapan terima kasih yang tak terhingga atas segala tunjuk ajar dan nasihat yang telah cikgu2 berikan..kepada rakan2 seperjuangan, semoga usaha kita di rahmati Tuhan..Amin..

Tuesday, May 11, 2010

Selamat Hari Ibu

 
Selamat Hari Ibu buat Puan Rosnah Bt Ahmad..
Segala tunjuk ajar, pengorbanan dan kasih sayang mama pada kami semua sesungguhnya amat besar ertinya pd kami..
Terima kasih mama..

Tema "Pekerjaan Beruniform"

Tema minggu ni sequel tuk minggu lepas..hehe mcm movie plak..ada gambar2 pekerjaan beruniform untuk budak2 mewarna..suka diorang tengok gambar2 tu..kebanyakannya dapat mewarna dengan betul uniform gambar tu..just 2 3 org je yang suka ati je warna..tapi takpe, mistakes is a part of learning..


Friday, May 7, 2010

Terima Kasih Guruku

Masa ari Rabu lepas semasa meeting, pihak sekolah dah putuskan acara sambutan hari guru yang dibuat di peringkat sekolah akan diadakan pada 24 Mei 2010..semasa upacara penutup, setiap kelas diwajibkan membuat persembahan termasuklah kelas prasekolah..
MySpacehemm ni yang lemah sket ni..so pagi2 kelmarin dah mencari lagu untuk diajarkan kepada bebudak..tak nak lagu yang dah biasa di nyanyikan takut clash dengan kelas2 lain..lastly jumpa gak kat weblog pra SK Tekek ..banyak lagu kanak2 yang boleh didownload secara percuma kat situ..trm ksh kpd cikgu pra budiman kerana dengan bermurah hati menyediakan banyak bahan untuk dikongsi bersama..

Lagu yang sy pilih lagu indon tapi lagu best n sesuai untuk budak2 pra nyanyi..

Lirik dia camni :
 MySpaceTerima Kasih Guruku

Pagiku Cerahku
Matahari bersinar
Ku gendong tas merahku
di pundak..

Slamat pagi semua
Ku nantikan dirimu
Di depan kelasmu
Menantikan kami..

Guruku  tersayang...
Guru tercinta..
Tanpamu apa jadinya aku

Tak bisa baca tulis
Mengerti banyak hal
Guruku..terima kasihku..

Nyatanya diriku
Kadang buatmu marah
Namun segala maaf kau berikan..

kalau sesiapa yang nak download, boleh klik kat bawah..
link terus dengan tekekpreschool punya link..


Harap2 sempatlah bebudak ingat lagu tu..masa training kelmarin dah ada empat lima orang yang boleh ingatsket2..kena berlatih tiap2 ari ni..pra tahun ni kurang sket bab nyanyi2 ni..kalo pra tahun lepas, pantang ada lagu best kat radio mesti diorang akan menyanyi2 kat kelas..k lah, wish me luck..adios..

Wednesday, May 5, 2010

Tema "Pekerjaan Tidak Beruniform"

Minggu ni mengajar tema pekerjaan tidak beruniform..ada la sket bahan yang boleh dikongsi disini..gambar2 pekerjaan beruniform..kalo nak, klik pd gambar then save je..